И всичко свързано с Windows 7

Пълана информация за windows7

Windows 7
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Microsoft Windows 7
Лого на Windows 7
Основна информация
РазработчикMicrosoft Corporation
Версия6.1.7601 (Windows 7 RTM Sp1)
Видперсонални компютри
преносими компютри
Tablet PC
Media Center PC
ЯдроХибридно
Архитектуриx86, x86-64, IA-64; Intel,AMD
ЛицензMicrosoft EULA
Официален УебсайтMicrosoft Windows 7

Windows 7 (по-рано известна като Blackcomb, а след това и Vienna) е най-новата версия на Microsoft Windowsоперационна система отMicrosoft, за употреба на персонални компютри, включително домашни и бизнес компютри, лаптопитаблетимедиа център компютри.

Майкрософт заяви през 2007 година, че планира разработването на Windows 7 да е в рамките на тригодишен период, считано от датата на официалното пускане на пазара на нейния предшественик, Windows Vista, но също че окончателната дата ще бъде определена от качеството на продукта.

За разлика от случая с предходната операционна система от Майкрософт, Windows 7 ще бъде ъпгрейд с цел пълна съвместимост със съществуващите драйвъри за устройства, приложения и хардуер. Презентации, направени от компанията през 2008, фокусират вниманието над "Multitouch" поддръжката, обновен Windows облик с нова лента на задачите, система за домашна мрежа, наречена "HomeGroup" и подобрения в производителността. Някои приложения, които досега са били включени в предни издания на Microsoft Windows, най-видните от които Windows Windows MailWindows CalendarWindows Movie Maker и Windows Photo Gallery, вече няма да са част от операционната система. Вместо това те се предлагат поотделно.


Разработване
 
 Основна статия: Разработване на Windows 7

Първоначално версия на Windows с кодово название Blackcomb е планувана като наследник на Windows XP и Windows Server 2003. Големи подобрения са предвидени за Blackcomb, включително улеснено търсене на данни и напреднала файлова система, наречена WinFS, която да го прави възможно. По-късно Blackcomb е отложена и междинно, по-малко издание, с кодово название Longhorn (сега Windows Vista), е обявено за пускане на пазара през 2003 г. По средата на 2003-та Longhorn заимства част от функциите, предвидени за Blackcomb. След като за кратък период от време през 2003 г. три големи вируса злоупотребяват с недостатъци в Windows ОС, от Майкрософт променят приоритетите си, задържайки части от основната работа над Blackomb, с цел да разработят нови сервизни пакети за Windows XP и Windows Server 2003. Разработката на Vista е също преустановена през септември 2004 г.

Blackcomb е преименувана на Vienna, рано през 2006 г., и още веднъж на Windows 7, през 2007 г. През 2008 г. е обявено, че Windows 7 ще бъде и официалното название на новата ОС.

В интервю за американското списание Newsweek Бил Гейтс съобщава, че новото издание на Windows ще бъде повече "потребителски ориентирано". Той по-късно заявява, че Windows 7ще се стреми и към подобрена производителност. Стивън Синовски (вицепрезидент в Майкрософт) по-късно обяснява, че компанията е използвала разнообразни нови техники за измерване на производителността в много области на ОС, докато тя работи с цел да се издири по-лесно неефикасният програмен код и да се избегне намаляване в производителността при новата ОС.

Друг вицепрезидент от компанията съобщава, че Windows 7 няма да има този тип проблеми със съвместимостта с Vista, които тя имаше с предходните издания на Windows. Говорейки за Windows 7, на 16 октомври 2008 Стив Балмър - главен изпълнителен директор в Майкрософт, потвърди съвместимостта между Vista и Windows 7. Балмър също така потвърждава връзката между Vista и Windows 7, казвайки, че 7 ще бъде подобрена версия на Vista.

Internet Explorer няма да бъде включен в новия Windows поради антитръстови изисквания от страна на Европейската комисия.

Бета-версията става достъпна за желаещите с платени регистрации в Microsoft TechNet на 7 януари 2009. След забавяне от един ден, поради натоварване на сървърите, на 10 януари бета-версията става публично достъпна както в 32 така, и 64-битова версия, на уебсайта на Windows 7. Поради големия интерес Майкрософт премахва първоначалния лимит за 2 500 000 изтегления.

Официалният дебют на Windows 7 е на 22 октомври 2009 г. Първоначално е достъпен на 13 езика, а от 31 октомври е достъпен на още 21 допълнителни, сред които и български език.

Функционалност 
 Основна статия: Нови функции в Windows 7

Windows 7 включва набор от подобрения, като напредък в разпознаването на допир, реч и ръкопис, поддръжка на виртуални харддискове, подобрена производителност при мултиядренипроцесори, подобрена прозиводителност при стартиране и подобрения в ядрото на операционната система.

Windows 7 добавя поддръжка за използване на няколко видеокарти от различен модел и дори прозиводител, нова версия на Windows Media Center, вече интегрирани с Windows Explorerпритурки, притурка за Windows Media Center, способност визуално да се закачат и откачат елементи от старт менюто и лентата със задачи, подобрени медийни функции (като например множество вградени кодеци), интегриран XPS (формат подобен на PDF)-услуги пакет, вградена Windows PowerShell (програма за управление на системата чрез команден ред подобно на Command Prompt, но много по-напреднала) и преработен калкулатор с много възможности, включително и режими „Програмиране“ и „Статистика“, заедно с преобразуване на мерни единици.

Много нови елементи са добавени към контролният панел, включително: настройка на видимостта на текста, помощник за калибриране на монитора, сензори за местоположение и други (GPS), мениджър на правомощията, биометрични устройства, системни икони и „Action“-център. Последният представлява познатия от Windows XP и Vista „Център за защита“, но с подобрена функционалност и също така съчетава контрола над защитата на компютъра с възможности за поддръжка.

При лентата със задачи се забелязват най-големи визуални промени. Лентата с инструменти „Бързо стартиране“ е слята с бутоните на изпълняващите се задачи, за да се получи подобрена лента със задачи или нещо, което от Майкрософт наричат "Suberbar" (Супербар). Подобрената лента със задачи също добавя функцията „Изскачащи списъци“, която позволява лесен достъп до най-честите задачи. Така нареченият Супербар също позволява произволно разбъркване на всички бутони (включително и на тези от областта за уведомяване), като по този начин се улеснява организирането на работещите приложения от потребителя.

Скрийншотове разкриват и друга нова функция наречена „Надникни“ (на Англ. - Peek и още Aero Peek). „Надникни“ е бърз начин да се направят всички видими прозорци прозрачни за бърз поглед към работния плот. Говорител от Майкрософт казва, че „това ще бъде полезно за потребители, които искат да направят бърз поглед към новините“, като има предвид RSS-притурки на работния плот.

За разработчици Windows 7 съдържа нов мрежов API с поддръжка за изграждане web-услуги на основата на SOAP протокола, нови функции, които намаляват времето за инсталиране на софтуер, по-малко запитвания от познатия от Vista Потребителски контрол (User Account Control), опростено изработване на инсталационни пакети и подобрена поддръжка за глобални и/или многоезични приложения.

На WinHEC 2008 (Конференция на хардуерните инженери за Windows) Майкрософт съобщава, че ще се поддържат нови дълбочини на цветовете (освен досегашните 16-битов и 32-битов цвят), ще се поддържа и 30-битов цвят чрез т.нар. sRGB цветови модел и 48-битов цвят чрез scRGB.

Издания 

Windows 7 е пусната на пазара в шест издания, но само две от тях - Home Premium и Professional са масово достъпни. Имената на изданията са както тези при Windows Vista, с изключение на Business изданието което просто се казва Professional, както при Windows XP. Само Home PremiumProfessional и Ultimate изданията ще се продават в магазините и ще бъдат достъпни чрез т.н. производители на оригинална техникаUltimate изданието ще се предлага само в определени промоционални периоди. Home Basic ще се предлага само в развиващи се страни. Enterprise изданието ще е достъпно само за компании чрез т.н. "схемно лицензиране". Starter изданието ще е достъпно само за подбрани производители на оригинална техника. В момента тече промоционална разпродажба на Windows 7 Professional & Home Premium под надслов "Бъдете първи, спестете половината пари." Така за ъпгрейд към Home premium плащате $49, а към Professional - $ {моля добавете сумата}. За съжаление ъпгрейд за България не е възможен.

Всяко следващо издание ще съдържа и функциите на предходното, така ще се опрости преминаването (ъпгрейда) от по-нисше към по-функционално издание. Всъщност известно е, че по-евтините издания също ще съдържат интегрирани в операционната система функции и на по-скъпите издания, но те просто ще бъдат заключени, докато клиентът евентуално не реши да направи ъпгрейд. Редът от по-ограничено към по-функционално издание на Windows 7 е съответно както следва:

  • Windows 7 Starter - Силно ограничена функционалност. Максимум 3 активни приложения едновременно. Само 32-битова версия. За развиващи се държави.
  • Windows 7 Home Basic - Силно ограничена функционалнст. За развиващи се държави.32 и 64 битова версия.
  • Windows 7 Home Premium - Стандартно издание за класическият домашен потребител.
  • Windows 7 Professional - За малкия бизнес и напреднали потребители.
  • Windows 7 Enterprise - За среден и голям бизнес.
  • Windows 7 Ultimate - Всички възможни функции. За хора които се занимават професонално с компютри или компютърни ентусиасти.
Уеб сайт в alle.bg